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국산규조토여과조제가 Cake Filtration의 특성에 미치는 영향
Effects of Domestic Diatomite Filter Aid on the Characteristics of Cake Filtration
HWAHAK KONGHAK, August 1989, 27(4), 482-488(7), NONE
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Abstract
국산규조토여과조제를 사용하여 cake filtration에서 filter cake의 공극률과 국소여과비저항이 filter cake에 가해지는 압력에 따라 변화하는 특성을 filter cell에서 실험적으로 고찰하였다.
실험에 사용된 시료는 탄산칼슘, Talc(I) 및 Talc(II) 슬러리와 규조토여과조제였으며 여과조제는 body feeding 및 precoating하여 사용하였다.
실험결과 압력이 증가함에 따라 filter cake의 공극률은 감소하였고 국소여과비저항은 증가하였다. 여과조제를 첨가하면 filter cake의 공극률이 증가되어 국소여과비저항을 줄일 수 있다.
실험에 사용된 시료는 탄산칼슘, Talc(I) 및 Talc(II) 슬러리와 규조토여과조제였으며 여과조제는 body feeding 및 precoating하여 사용하였다.
실험결과 압력이 증가함에 따라 filter cake의 공극률은 감소하였고 국소여과비저항은 증가하였다. 여과조제를 첨가하면 filter cake의 공극률이 증가되어 국소여과비저항을 줄일 수 있다.
Variations of porosity and specific local filtration resistance in cake filtration were studied in a filter cell. samples used were slurries of CaCO3, Talc(I) and Talc(II) and diatomite filter aids, which were used by body feed-ing and precoation. From the experimental result, the porosity of filter cake decreased and the specific local filtration resistance in-creased with increasing pressure. The addition of filteraids increased the porosity of filter cake and it resulted in de-creasing the specific local filtration resistance.